The Smiler - Not so funny anymore

Zoals inmiddels iedereen al weet door de media wereldwijd is de achtbaan The Smiler in het Engelse pretpark Alton Towers afgelopen dinsdag, 02 juni 2015 gecrasht. Voor onze nieuwe website inclined.nl heb ik tijdens mijn vakantie, op 4 juni, in Engeland en ons geplande bezoek de dagen na de crash onderstaand verslag gemaakt aan de hand van verschillende bronnen in Engeland.

Een treintje met zestien inzittenden is rond half drie in botsing gekomen met een leeg treintje wat halverwege een element vast bleef hangen en daardoor terug kon rollen (stall). De inzittenden op de eerste rij zijn met voornamelijk beenbreuken met behulp van traumahelikopters afgevoerd naar grote ziekenhuizen in de omgeving. Er is nog geen nadere informatie gegeven over de toedracht en de gevolgen.

Van twee van de vier gewonden is vanavond door de BBC bekend gemaakt om wie het gaan, vanwege privacyredenen zullen wij deze namen echter niet geven. Het gaat overigens wel om vier tieners waarvan enkele “life- changing injuries” hebben opgelopen. De andere twaalf inzittenden hadden voornamelijk lichte verwondingen en zijn ter plekke behandeld.


Wat is er gebeurd?

Over hoe het ongeval kan gebeuren gaan op dit moment nog altijd de wildste verhalen rond, zo word er gedacht aan een menselijke fout tot aan het falen van sensoren en het complete controlesysteem van de achtbaan. Uiteraard heeft het park nog niets los kunnen en mogen laten over de werkelijke toedracht van het ongeval.

Ooggetuigen hebben echter wel verklaard aan diverse Engelse media dat ze het treintje met de zestien inzittenden in eerste instantie wel stil hebben zien staan maar dat deze daarna door nog altijd onbekende oorzaak weer is geen rijden en daardoor in botsing is gekomen met het lege treintje wat gestalld was. Daarbij werd steevast herhaald dat de baan al gedurende de hele dag problemen gaf en ook al langere tijd die ochtend buiten gebruik was om die reden.

Het feit dat het treintje in eerste instantie stil stond lijkt het erop dat de blocksecties als normaal gewerkt hebben, maar daarna door een handmatige override het treintje alsnog is gaan bewegen en daarna in botsing kwam. Uiteraard zijn dit ook alleen maar speculaties, de daadwerkelijke oorzaak wordt op dit moment onderzocht door de Engelse Health & Safety department, het zogenaamde NFIT. (National Fairground Inspection Team)Theorie

In theorie zou zo’n crash nooit mogen gebeuren: de computersystemen van de attractie moeten detecteren dat een blocksectie bezet is en de volgende trein op tijd stoppen dat betreffende block op te rijden. Een achtbaan is namelijk verdeeld in verschillende blocksecties, en op ieder block mag uiteraard maar een trein aanwezig zijn. De meeste moderne systemen hebben een track lay-out display waarop aangegeven is of een block bezet is. Is dit het geval? Dan zal de computer automatisch de eerstvolgende trein afremmen zodat de treinen niet in contact met elkaar kunnen komen.


Uiteraard zijn er ook systemen om de normale blocksecties te overriden, echter zijn deze alleen toegankelijk voor gekwalificeerd personeel, zoals medewerkers van de technische dienst en niet door de normale attractie operators. Normaliter is het ook de regel dat de volledige manual modus niet gebruikt word met bezoekers in de attractie, vanwege het risico op crashes zoals bij The Smiler gebeurt is. Nogmaals is het niet duidelijk wat er precies fout gegaan is.

De recente uitspraak van iemand van keuringsinstituut TUV dat “de kans zeer klein is dat dit in andere parken gebeurt” is dan ook niet correct. De sensoren bij iedere achtbaan zullen de attractie stoppen als deze een foutmelding geeft of er geen treintje voorbijkomt. Zoals hierboven reeds omschreven kunnen achtbanen altijd volledig op manual geopereerd worden. Procedures en blokkades (door middel van sleutels) moeten voorkomen dat dit tijdens normaal bedrijf gebeurd.
Onderzoek

Het park is nog diezelfde avond samen met afgevaardigden van het Engelse Health & Safety bureau een uitvoerig onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval waarbij alle mogelijke documenten en attracties bekeken zullen worden. Procedures zullen tegen het licht gehouden worden, personeel zal gehoord worden of ze wel voldoende training hebben gehad en andere attracties zullen ook bekeken gaan worden.

Vermoedelijk heeft het park om die reden ook besloten in ieder geval vandaag en morgen ook dicht te zullen blijven (het waterpark en de hotels zijn echter wel geopend). Bezoekers die al tickets geboekt hadden op datum kunnen bij enkele andere Merlin attracties terecht of hun geld volledig terug kunnen krijgen. Het social media team van Alton Towers doet zijn best om de mensen zoveel als mogelijk te woord te kunnen staan, en gedupeerde bezoekers die alsnog arriveren bij het pretpark worden goed te woord gestaan en krijgen flesjes drinken en sandwiches. Voor de poorten van het park staan de nieuwsploegen en zendwagens nog altijd paraat.
Eerdere incidenten

De achtbaan heeft wel een berucht verleden, net na de opening in 2013 waren er ook al diverse grote problemen mee. In juli dat jaar was de baan dagenlang gesloten nadat een bout uit de track was gevallen en in november dat jaar kwamen enkele wielkappen los welke bezoekers verwonden. Sinds het incident met die wielkappen waren er echter geen grote ongelukken meer gebeurt en had de baan eigenlijk alleen last van sensor storingen, iets waar iedere achtbaan regelmatig last van kan hebben. Juist die sensoren beschermen de inzittenden tegen dit soort grote ongelukken.

In de omgeving van het park is echter ook chaos uitgebroken, zo’n beetje alle hotels en B&B’s in de geruime omtrek van het attractiepark krijgen annuleringen binnen en zullen enkele rustige dagen gaan krijgen. Net zolang totdat de Health & Safety Executives (NFIT) goedkeuring geven om het park en zijn attracties weer te openen.


Feiten:
- The Smiler is gecrasht op dinsdag 02 juni 2015 rond half drie ’s middags.
- Vier inzittenden van de eerste rij zijn ernstig gewond geraakt en zijn met behulp van traumahelikopters naar het ziekenhuis gevlogen.
- De overige twaalf inzittenden zijn ter plekke behandeld.
- Het park is direct hierna in samenwerking met NFIT begonnen met een uitvoerig onderzoek.
- Het park is vanaf woensdag 03 juni 2015 gesloten voor publiek, op last van het NFIT. Op maandag 07 juni is het park heropend.
- Alton Towers vergoedt kaarten op datum na contact met de klantenservice.
- Tickets voor Alton Towers op alle dagen dat het gesloten is zijn ook geldig bij enkele andere Merlin attracties: Warwick Castle, Thorpe Park, Chessington World of Adventures en Legoland Windsor.
- Eventuele gedupeerden kunnen contact opnemen met Alton Towers voor eventuele vergoedingen.
- Het X-sector themagebied (Oblivion, The Smiler) zal voor langere tijd afgesloten zijn.
- Voor meer informatie houdt de social media van Alton Towers in de gaten.Deze special is in 2015 geschreven door Michel Bons voor Inclined. Publicatie van afbeeldingen en teksten op andere websites dan Inclined is dan ook niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. De teksten zijn geschreven door Michel Bons, de informatie afkomstig van Alton Towers, BBC en andere nieuws omroepen. De afbeeldingen zijn afkomstig van Michel Bons en de BBC.
Bewerkt door TRX; 06/30/2015 09:02 AM.
_________________________
- Soms beseffen mensen niet wat je allemaal voor ze doet. Tot je ermee stopt. -
- "He came, he saw, he destroyed and moved on" -
Music. - Myself.